петак, 31. децембар 2021.

Pozdrav

Više nego ikada do sada demografske teme postaju prisutne u javnosti. Nauka za koju se smatra da je mala, ali fascinantna (u šta potpisnik ovog članka duboko veruje), sve više postaje predmet pažnje raznovrsnih aktera u javnoj sferi. Izgleda da su nagomilani problemi demografskog razvitka doveli do tačke kada nisu vidljivi samo ekspertima, već i široj zajednici. Mada se o nekim izazovima, kao što su depopulacija velikih razmera, nedovoljno rađanja, starenje stanovništva, regionalne demografske neravnoteže, migracije mladih u inostranstvo, izbeglička kriza i itd., odavno govori i stručnjaci skreću pažnju na njih dugi niz godina, “kritičan nivo” je dostignut sada.

Izgleda da krize čine demografiju vidljivom. Tako je o demografiji počelo da se priča puno, Nekima se, možda, čini i previse, a gotovo uvek vezano za neke probleme. Činjenica je da problema ima (čitaj – izazova, lepše je), kao i da su demografska znanja neophodna u promišljanju o perspektivama razvoja. Činjenica je da se o razvitku stanovništva mora voditi računa ne samo na nacionalnom, nego i na lokalnom nivou, da su neizastovni deo strategija, planiranja i javnih politika. No, u ovom blogu nećemo vam govoriti samo o izazovima, nećemo lamentirati, pokušaćemo da vam otkrijemo zanimljivu stranu demografije, da stručno interpretiramo pojave i procese u razvitku stanovništva na način koji je razumljiv čitaocima i ne ostavlja prostor za zablude i spekulacije. Demografija "voli" brojeve, odnosno namera joj je da utvrdi veličine neke pojave, da dimenzionira, poredi, prouči trendove, proceni buduće tokove. Ako se neko brojeva "plaši", otkrićemo mu njihovu snagu kao argumenta, ali i druga lica nauke o stanovništvu. Sa demografskim temama se srećete čitavog života, zapravo - živite ih. Učestvujete u kreiranju procesa u populacionom razvitku svojim rađanjem, školovanjem, sklapanjem braka i formiranjem porodice, roditeljstvom, zaposlenjem, panzionisanjem …Iz te perspektive sve izgleda zanimljivije: kakav je bio natalitet kada sam se ja rodio/la, šta demografski razlikuje moju generaciju od generacije mojih roditelja, da li je brak popularan kao nekad, od čega se danas najviše umire, koliko nam je stanovništvo školovano,… ??? Interesantno. 😊 Verujemo da će blog biti zanimljiv i koristan izvor informacija.

Kreatori ovog bloga su profesori i asistenti sa Studijske grupe za demografiju Geografskog fakulteta u Beogradu. Za nas demografija predstavlja uzbudljiv svet otkrića čija vas zavodljivost osvaja nudeći i formalnu, i prirodnu, i društvenu perspektivu, nauka koja zahteva preciznost ali budi radoznalost, koja uvažava prostor i vreme tumačeći prošlost i prognozirajući budućnost. Sa takvim entuzijazmom pristupamo nastavi i nakon 22 godine postojanja studija o stanovništvu na GF, želeći da izgradimo stručnjaka ne samo po vokaciji, već i po ubeđenju.

Nadamo se da će tekstovi koje ćemo objavljivati pokrenuti znatiželju u vama, da ćete postati tragač u polju populacionih tema, da ćete spoznati raznolikost i aktuelnost, kao i zabavnu stranu demografske problematike. Možda će neki od vas postati verni pratioci ovog bloga, a neki zavoleti demografiju i poželeti da upišu studije o stanovništvu. Mi vas čekamo.


Mirjana Devedžić

 

Нема коментара:

Постави коментар