понедељак, 17. јануар 2022.

Ingenioznost jednog londonskog trgovca

 

John Graunt (1620-1674) je bio bogati londonski trgovac. Tokom 17. veka Englesku su zadesile neke od najgorih godina kuge, te su podaci o umrlima i uzrocima smrti redovno prikupljani, kako bi se sprovodio zakon o karantinu.  “Gront nije znao kakvom slučajnošću pukom su njegove misli zaokupili popisi umrlih. Kao praktičnom čoveku bilo mu je čudno da tako mnogo činjenica koje se tako redovno sakupljaju bude tako malo iskorišćeno. Njegov prijatelj, začetnik ekonomije, Vilijam Peti (1623-1687) verovatno je podstakao njegovu radoznalost." (Borstin, 2001). Tako su nastala "Prirodna i politička opažanja na osnovu računa smrtnosti", delo koje je Graunt-a okarakterisalo kao jednog od začetnika demografske analize. Proučavajući evidenciju londonske parohije tokom 70 godina otkrio je učestalost smrtnosti od različitih uzroka, razliku u mortalitetu po polu i između gradskih i seoskih naselja. No, njegova najveća inovacija su bile tablice života/smrti u kojima je prikazao stope preživljavanja, odnosno na osnovu stvarnih zapažanja verovatnoću da neko doživi 6 i 76 godina, a zatim i procenat onih koji će doživeti svaku uzastupnu starost i njihov životni vek. Sličan račun je i u osnovi savremenih tablica mortaliteta, bez kojih ne može da funkcioniše nijedna osiguravajuća kuća.

Verovatno su Grount-u kao trgovcu brojevi bili bliski. Tako je ogromnu zbirku podataka o umrlima (nedeljni i sumirani godišnji podaci koje su prikupljale parohije) sveo u nekoliko preglednih tabela koje je jasno i kratko komentarisao. Obiman rad, veština postavljanja hipoteza, zamršene analize i neočekivani zaključci ukazuju na ingenioznost njegovog uma.

Godine 1662. njegova Zapažanja su publikovana u 50 primeraka i predstavljena Kraljevskom društvu. Grount-u je iskazana zahvalnost i predložen je za članstvo u Društvo. Istoričar Društva je zabeležio da je Grauntov prijem preporučio lično kralj Čarls II, dodajući da nisu prevagnule predrasude, jer je on bio "običan poslovni čovek". Naprotiv, kralj je  izjavio da ako nađu još takvih trgovaca, da ih obavezno sve prihvate, bez ikakvog odlaganja.

Spomenimo još Graunt-ove reči: "zadovoljstvo je raditi nešto novo, mada nikada toliko malo, a da se svetu ne dosadi obimnim prepisima".

 

Mirjana Devedžić

Нема коментара:

Постави коментар