уторак, 11. јануар 2022.

Koje je granica životnog veka?

 

Nema odgovora na pitanje koliko čovek može najduže da živi. Maksimalno trajanje života ili dugovečnost nije podatak koji se može demografskim metodama izračunati. Za sada nam je poznata samo maksimalna starost prilikom smrti – 122 godine.

Ovu najdublju starost doživela je francuskinja Žan Luiz Kalman koja je rođena 1875. u Provansi, a umrla 1997. godine. U čemu je tajna njene dugovečnosti možemo samo da spekulišemo ispitujući njen život i navike. Ono što je zabeleženo je da je rođena u bogatoj porodici i da je za ondašnje prilike bila dobro školovana, u skladu sa svojim staležom. Umetničke sklonosti je razvijala učeći da slika i svira. Očito da je bila aktivna jer se često spominje kuriozitet da je do svoje stote godine vozila bicikl. Ako je verovati Internet izvorima, dugo je odlikovala izuzetna rodoznalost karakteristična za mladalački duh, te je u 85. godini počela da vežba mačevanje. Događaji kojima je svedočila tokom svog života potvrđuju njenu rekordnu starost. Sećala se izgradnje Ajfelove kule, a veruje se da je ona bila poslednja živa osoba koja je srela Van Goga, koji se 1888. doselio u Arl. Zapravo je događaj obeležavanja stogodišnjice Van Gogovog dolaska u Provansu "otkrio" gospođu Kalman, njene godine i njena svedočanstva. 

 Žan Kalman sa 40, 113 i 122 godine

 

 Izvor: Wikipedia

U 90-toj godini Žan Luiz je sklopila ugovor o doživotnom izdržavanju. Umrla je 32 godine nakon toga, nadživevši i čoveka koji joj je po ugovoru plaćao mesečnu nadoknadu kako bi nakon njene smrti nasledio njenu kuću.

Mada se u štampi u različitim krajevima sveta povremeno pojavljuju članci o osobama koje su nadmašile rekord gospođe Kalman, još nisu stigle zvanične potvrde toga.

 

Нема коментара:

Постави коментар