среда, 26. јануар 2022.

YOU TUBE demografija

 

Godine 1996. jedan od najuticajnijih svetskih demografa, Caldwel, rekao je da demografija iz perioda pre kompjutera često izgleda čudno staromodno. O enormnom značaju računarstva i informatike za dosadašnji i budući razvoj demografije gotovo da nije potrebno govoriti. Najnovije naučne tendencije i ultimativni razvoj informacionih tehnologija idu u prilog demografiji s obzirom na popularnost tzv. nauke o podacima. Time kvantitativna priroda demografije poprima neku vrstu revitalizacije. Mada je ona u suštini demografskih izučavanja i čini jezgro i nauke i veštine svakog demografa, ovim se uzdiže na drugi nivo i integriše u tehnološko društvo 21. veka.

Međutim, ovom prilikom naglašavam, možda neočekivano, drugu dimenziju informatičke podrške. Neposredan povod je velika popularnost pojedinih demografskih video -klipova postavljenih na You Tube, koji povećavaju pristupačnost demografskim sadržajima i njen vizibilitet. U čemu je tajna posećenih sajtova?

Kratak, petominutni ekspoze Hansa Roslinga (pokojnog švedskog profesora, akademika, statističara i lekara koji se bavio demografskim pitanjima) o obaranju mortaliteta u 200 zemalja tokom 200 godina imao je (do danas) skoro 10 miliona pregleda (https://www.youtube.com/watch?v=jbkSRLYSojo) . Ostali brojni prilozi i predavanja ovog stručnjaka predstavljaju najposećenije sajtove sa demografskom problematikom, jer se mere desetinama, pa i stotinama hiljada pregleda. Za posetioce You Tuba Rosling je sigurno najpoznatiji savremeni demograf. Sadržaji njegovih predavanja i prezentacija uglavnom se bave korelacijama demografskih fenomena i ekonomskih faktora. Pored ekspresevnih tumačenja, neočekivanih rekvizita koji naglašavaju atipičan i pojednostavljen pristup predavanju, najatraktivniji element je komjuterski program Gapminder. On omogućava da se bogata dokumentacija i složene statističke analize vizualizuju i animiraju na način koji je razumljiv i ljudima van struke. Pokretni interaktivni grafik u koji su pretočeni višedimenzionalni statistički proračuni sjajno prezentuje demografske procese i faktorske uticaje. Tako, nesumnjiva edukativnost i dokumantovanost sadržaja poprima i zabavnu formu pojačavajući prijemčivost izloženog materijala. Hans Rosling potvrđuje da demografska analiza može biti zabavna.

Značaj atraktivnih prikaza i moć kompjutera kao medija uočile su i brojne institucije. Joel Cohen sa Kolumbija univerziteta takođe korisiti dinamične forme vizuelnih prikaza, animaciju i mini dokumentarne priloge kao potporu izlaganju o porastu svetske populacije (https://www.youtube.com/watch?v=2vr44C_G0-o) . Pogledajte.

Mirjana Devedžić

Нема коментара:

Постави коментар